Aardgasvrij en energiezuinig wonen begint met goede isolatie en ventilatie. Als de isolatie op orde is, heb je veel minder energie nodig om je huis te verwarmen. Je bent dan klaar voor de overstap naar duurzame verwarming. Isoleren kan op elk moment, maar kun je ook combineren met onderhoud of een verbouwing.
Het aardgasvrij maken van je huis lijkt misschien een hele klus. Maar je hoeft het niet allemaal in één keer te doen: het kan stap voor stap. Hieronder lees je waar je kunt beginnen en wat handige momenten zijn om een stap te maken.
1. Check eerst de isolatie van je woning. Veel mensen hebben het idee dat hun woning goed is geïsoleerd, terwijl dat in de praktijk tegenvalt. De Isolatiezelfscan helpt je op weg.
2. Is je huis niet of matig geïsoleerd? Neem een hybride warmtepomp. Met een hybride warmtepomp kun je je huis duurzamer verwarmen. Een hybride warmtepomp kan altijd, maar je haalt er het meest uit als je huis wel iets van isolatie heeft.
3. Ontbreekt er ergens isolatie, ga dan meteen aan de slag. Kies voor goede of zeer goede isolatie: dat is duurzaam en je bespaart het meest op je energierekening.De vloer, spouwmuur en ramen kun je in de meeste huizen eenvoudig laten isoleren, zonder veel gedoe en rommel. Dit kun je dus op elk moment laten doen. Spouwmuurisolatie heeft dan wel een matige isolatiewaarde, maar het is wel makkelijk en goedkoop. Daarom is dit toch een aantrekkelijke keuze.
4. Als de isolatie op orde is, ben je klaar voor duurzame verwarming, bijvoorbeeld een volledig elektrische warmtepomp of warmtenet met lage temperatuur.
5. Ga aan de slag met kleine verbeteringen. Bevestig bijvoorbeeld een brievenbusborstel, maak naden en kieren dicht en plaats radiatorfolie. Deze acties kosten weinig en leveren je wel al een besparing en comfortabeler huis op. Meer informatie vind je op de website van Milieu Centraal.
6. Een verbouwing of onderhoud is hét moment om matige isolatie te verbeteren naar goed of zeer goed. Omdat je toch al bezig bent, kunnen de (extra) kosten meevallen. Laat je bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen? Neem goede dakisolatie en zonnepanelen mee in je verbouwplan.
7. Ga je de keuken verbouwen? Ga dan meteen op inductie koken. Of laat in elk geval alvast een extra stroomdraad leggen, voor als je later wilt overstappen op elektrisch koken.
8. Een aanbouw of verbouwing van de woonkamer of keuken is hét moment om vloerverwarming aan te laten leggen. Verbouw je de badkamer, plaats dan meteen een douche-wtw.
9. Neem bij het isoleren en verbouwen meteen ook de ventilatie mee. Met ventilatie met terugwinning van warmte heb je minder kou en tocht in huis, en verwarm je je huis met minder energie.
Heb je geen of niet genoeg spaargeld op je rekening staan om dit te bekostigen? Neem dan eens vrijblijvend contact op met de hypotheekadviseurs van Klaassen & Retz. Er is meer mogelijk met je hypotheek dan je denkt.
Bron: Milieu centraal