Twee op de drie zoekers op huizensite Funda vinden het belangrijk welk type energielabel een woning heeft. Een half jaar geleden was dat nog maar krap de helft. Over wat ‘gunstig’ is, blijkt men ook strenger te oordelen. Vraag je als verkoper dan maar een nieuw label aan, als je inmiddels energie­maatregelen nam?

Wie zijn woning te koop zet, moet daar het definitieve energielabel bij vermelden. Het aanvragen daarvan kon tot 2021 nog vlot en voordelig online — al vanaf enkele euro’s was je voor tien jaar klaar. Maar misschien plaatste je sindsdien (extra) zonnepanelen, een warmtepomp, extra isolatie of nieuwe deuren/kozijnen?

Vaak is dat goed voor ‘labelstappen’ waarmee je advertentie aantrekkelijker wordt, of überhaupt gevonden. Voor een nieuw label moet er alleen wel een gediplomeerd energie­adviseur langskomen en dat kost je tijd en zo’n € 300,-. De precieze kosten hangen af van het type woning, de documenten die voorhanden zijn en hoeveel tijd de inspectie vergt.

Waarde van nieuw energielabel
Een nieuw energielabel, het kost wat, maar het levert ook wat op. Sowieso een deskundig oordeel én advies voor verdere verbeteringen door een energieadviseur die de woning inspecteert. Zijn of haar aanbevelingen komen ook op het definitieve labelrapport. De letter van dat label — A voor gunstig, tot G van ongunstig — volgt uit het doorrekenen van het energieverbruik voor het verwarmen van de woning en het tapwater (douchen), de ventilatie en eventuele airconditioning. Nuttige informatie ook voor de volgende bewoners.

Uit de analyse van Funda blijkt ook dat nu bijna negen op de tien potentiële kopers een woning met een goed label meer waard vinden dan een met een slecht label. De groep waarvoor een gunstig label ‘heel belangrijk’ is, verdubbelde zelfs in een half jaar. In maart vond 27% een goed label ‘veel meer waard’, in september was dat al 56%.

Wat is gunstig?
De mening over welk label woningzoekers als beter of slechter beschouwen verschuift ook. In maart bestempelde een kwart een woning met label E als onzuinig. In september was dat aantal gedaald en nam de groep die de grens bij label B, C of D legt juist met ruim 10% toe. Energielabels worden dus steeds eerder als ongunstig beoordeeld. En dat heeft gevolgen voor verkopers.

Ander zoekgedrag
Momenteel komen huizen of appartementen met energielabel A bijna een kwart vaker naar voren in de zoekresultaten dan die met label G. Opmerkelijk genoeg scoren beide types niet de meeste contactaanvragen. Dat gebeurt bij label D- en E-woningen. Wellicht verschuift dat nog. Zeker is dat in maart nog het vaakst contact werd gezocht met woningen met G op het label.

Wil je je woning verkopen en is deze inmiddels energie­zuiniger dan het label op dit moment aangeeft? Dan is een herkeuring en gunstiger label vermoedelijk een verstandig idee. Twee derde van de gegadigden hecht daar immers (veel) meer waarde aan.

Meer afhakers
‘Een ongunstig label schrikt ook steeds vaker af’, stelt Funda. Uit hun onderzoek blijkt dat 18% van de zoekers in maart afzag van een koop. Nu de oorlog in de Oekraïne voortduurt en velen de gevolgen van de energiecrisis voelen, haken al meer dan drie op de tien zoekers af, zonder een bod te doen. Een zelfde aantal past hun bod aan bij een ongunstig energielabel — nu dus soms al bij B, C of D. En 35% rekent de impact door van de hogere energieprijzen op de maandlasten, of wat verduurzaming van de woning kost — en oplevert. Slechts een enkeling (2%) onderneemt geen actie. Die zijn te verliefd op het karakter of de ligging van een woning. Voor hen is het energielabel kennelijk bijzaak.

En bij nieuwbouw?
Bij nieuwbouw gelden er strenge duurzaamheids­eisen. Daarbij worden er zelfs woningen opgeleverd met een label tot A++++. Denk daarbij aan projecten zonder gasaansluitingen — met ‘nul-op-de-meter’ — tot en met energie ­neutrale of zelfs energie­positieve huizen. Dat scheelt honderden euro’s op de energierekening én is ook nog goed voor korting op de hypotheekrente.

Wil jij je woning verduurzamen en een beter energielabel op je woning? Maak dan vrijblijvend een afspraak met de hypotheek adviseurs van Klaassen & Retz.

Bron: Nationale Hypotheekbond