Een persoonlijke lening, studieschuld, maar ook rood mógen staan, een smartphone afrekenen via je abonnement, of een auto privé leasen…
Maar weinigen weten dat dit je maximale hypotheek (fors) beperkt.
Nu inflatie en de energieprijzen de maandlasten opdrijven — en de rente fors steeg — is het zaak extra voorzichtig te zijn met het aangaan van schulden als je nog een woning wilt kopen.
Uit onderzoek is gebleken dat meer dan één derde van de huizenkopers niet op de hoogte is van de gevolgen van welk type BKR-schuld dan ook. En dat zijn er meer dan vaak gedacht: in de database van het Bureau Krediet Registratie staat elke financiële verplichting boven
de € 250 met een looptijd van minstens één maand.
Sinds 1 april moeten geldverstrekkers bij een hypotheekaanvraag rekening houden met de volledige, werkelijke maandlasten van deze contracten en deze dus raadplegen bij BKR.
Impact schulden op de hypotheek
Aan een bestaande studieschuld bij DUO kun je nu niet veel meer doen, maar of een private leasecontract voor je volgende auto verstandig is?
Ruim twee derde van de ondervraagden bleek er geen weet van te hebben dat beide je maximale hypotheek tot tienduizenden euro’s beperken. Het kopen van een huis wordt zo nog moeilijker, omdat de vaste lasten hierdoor blijven stijgen.
Dit kan in combinatie met een dalende koopkracht en stijgende energielasten een gevaarlijke cocktail worden. Laat je dus goed informeren door een adviseur wat de consequenties zijn van een bepaalde schuld die je aangaat.
Oorzaak schulden
Sommige BKR-posten ontstaan omdat het ‘makkelijk’ is: iets kopen op afbetaling, een creditcard hebben of de ‘roodstandfaciliteit’ van je betaalrekening. Andere schulden komen voort uit minder prettige life events, gebeurtenissen die je leven op de kop zetten, privé of zakelijk.
Het onderzoek noemt een niet-vrijwillige inkomensdaling (36%), arbeidsongeschikt raken (33%) en het beëindigen van een relatie (26%) als de belangrijkste.
Ruim een kwart van de ondervraagden gaat er vanuit dat ze onder die zulke ingrijpende omstandigheden de hypotheek niet meer kunnen betalen en dus moeten verhuizen.
Het onderzoek vermeldt niet hoeveel ondervraagden een inkomensbeschermer hebben — bijvoorbeeld via een woonlastenverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
Hoe zit dat bij jouw hypotheek?
Bron: hypotheekbond