Asbest laten verwijderen en je hypotheek

Heb jij een dak op je tuinhuisje of een schuur met golfplaten, of heb je dakleien op je woning die zijn geplaatst voor 1994?; dan is de kans aanwezig dat er asbest in zit en is het aan te raden om dit te laten onderzoeken.

Waarom?

Naast het feit dat het je gezondheid kan aantasten, is de aanwezigheid van asbest in of aan je woning, schuur of tuinhuisje per 1 januari 2024 verboden!

Hoe herken je de aanwezigheid van asbest?

Door laboratoriumonderzoek kan met zekerheid vastgesteld worden of je met asbest te maken hebt, maar er zijn wel aanwijzingen. Want waar vindt je asbest?

Asbest vind je het meest op deze vijf plaatsen:

  • in rookkanalen
  • in golfplaten daken
  • in brandwerend materiaal bij de cv-ketel,
  • onder een vinylvloerbedekking
  • in of aan dakleien

Wat is asbest eigenlijk?

Asbest is een verzamelnaam voor microscopisch kleine vezels die zowel sterk als rekbaar zijn. Daarnaast heeft het een grote weerstand tegen hitte, zuur en chemicaliën. Dat maakt het uitermate geschikt voor de bouw. Tijdens de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog werd asbest veelvuldig gebruikt.

In de jaren dertig werd al gewezen op de gezondheidsrisico’s. Sinds 1993 is het gebruik van asbest in de bouw verboden. Volgens cijfers van Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn er in Nederland ongeveer 120.000 woningen met asbest.

Is asbest gevaarlijk dan?

De meeste mensen weten wel dat asbest gevaarlijk is.
Zolang de asbest vaste vorm heeft, is er weinig aan de hand. Maar vooral bij daken die wat ouder zijn kan het een gevaar zijn voor de volksgezondheid. Het inademen van de vezels kan zorgen voor zogenoemde ‘stoflongen’, ook bekend als asbestkanker.

Mede daarom besliste de overheid dat in 2024 alle asbesthoudende daken waarbij het asbest in contact staat met de buitenlucht verwijderd moeten zijn.

Ben ik verantwoordelijk voor de verwijdering?

Antwoord is: JA!

Als woningeigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest. Maar doe dat vooral niet zelf. Als je asbest verwijderd komen er deeltjes vrij doordat het niet meer in vaste vorm aanwezig is. Bij inademing van die deeltjes kan dat grote schadelijke gevolgen voor je gezondheid hebben en dat wil je voorkomen, toch?

Voor het verwijderen van asbest kun je het beste een professioneel asbestverwijderingsbedrijf inschakelen. Veiligheid voor alles!

Wat kost het laten verwijderen van asbest?

 Het laten verwijderen van asbest kan flink in de papieren lopen. Hoeveel geld het kost is afhankelijk van de hoeveelheid asbest in en rond je woning. Helaas is het subsidie potje inmiddels leeg en wordt deze niet meer aangevuld. Dit betekent dat de volledige kosten voor de eigenaar zijn.

Verwijderen Asbest en Hypotheek

Het verbouwen van een woning, het aanbrengen van energiebesparende maatregelen maar ook het verwijderen van asbest kan worden gefinancierd door uw bestaande hypotheek te verhogen.
(indien uw hypotheek en de overwaarde op uw woning dit toelaat)

De kosten van het verwijderen van asbest zijn niet aftrekbaar van de belasting.
De kosten die je maakt voor het verhogen van uw hypotheek zijn dat wel.

Neemt contact op met Klaassen & Retz om de mogelijkheden te bespreken.