Je huis verkopen of verbouwen?
Je woning voldoet niet meer helemaal.
Wat doe je dan, ga je verbouwen en blijf je in de oude woning of ga je een ander huis kopen? Verhuizen of niet, wat zijn de argumenten en afwegingen? Wat betekent dit financieel?

Je kunt kiezen voor een extra hypotheek of ga je ook spaargeld gebruiken voor de verbouwing? Verbouwen is vaak slim omdat in de verkopersmarkt een andere woning kopen ook duur is. Voor deze afweging staan velen als de kinderen groter worden en een eigen kamer willen of als je zelf meer ruimte wilt.

Wat is verstandig en wat betekent dit voor de aftrek van de hypotheekrente? Een kleine aanpassing kan een mooie meerwaarde geven aan je woning. Verbouwen of verhuizen, wat wordt het?

Hypotheek, sparen of lening afsluiten
Als je je geld in de verbetering van de woning steekt, kun je dat op meerdere manieren financieren. Een verhoging van je hypotheek of een tweede hypotheek liggen het meeste voor de hand, maar het kan ook een andere lening zijn.

De omstandigheden voor een tweede hypotheek zijn gunstig: de rentes zijn extreem laag en de huizenprijzen stegen de laatste 2 jaar gemiddeld met zo’n 15%. Als je inkomen het toelaat, doet de geldverstrekker niet moeilijk. Vooral niet wanneer je woning door de verbouwing nóg meer waard wordt. Dat gebeurt overigens eerder via meer vierkante meters dan via een nieuwe badkamer of keuken.

Huis verkopen en een dure woning terug kopen?
In plaats van verbouwen kun je ook je huis verkopen en op zoek gaan naar een nieuwe woning. In deze markt heel aantrekkelijk want je eigen woning is tegenwoordig zo verkocht en ook nog tegen een zeer gunstige prijs. De prijzen van woningen zijn hoger dan enige tijd terug.

Dat betekent dat je waarschijnlijk meer geld voor je eigen woning krijgt maar dat je ook duurder terug koopt. Het geld wat je hebt verdiend met de verkoop van je eigen woning, moet je waarschijnlijk weer (deels) inleggen in de hypotheek van je nieuwe woning.

Verkopen betekent ook verhuizen en allerlei nieuwe kosten. Zet daarom voordat je besluit om een nieuw huis te kopen, de kosten eens op een rij en vergelijk die met de kosten die je moet maken om de verbouwing tot stand te brengen. Die verbouwing zou wel eens een veel goedkopere optie kunnen zijn.

Slot verbouwen of verhuizen.
Verbouwen of kopen en verkopen is een vraag waarmee steeds meer mensen te maken krijgen. Maak een kostenplaatje en vergelijk beide mogelijkheden. Dan wordt al snel duidelijk waarvoor je het beste kunt kiezen.
Klaassen & Retz kan je helpen met het maken van dat kostenplaatje.

Wil je weten in jouw situatie het meest gunstig is? Maak dan een vrijblijvende afspraak met de hypotheekadviseurs van Klaassen & Retz.